Hrabání na zahradě - Jak s tím skoncovat?

Publikováno: zář 4, 2015

Kategorie: Články

Přestože máte velkou zahradu, jakoukoliv snahu o její údržbu jste vzdali. Proč? Protože váš psí miláček všechny vaše předchozí snahy zruinoval svým aktivním hrabáním. Místo travnatého prostoru máte za domem válečnou zónu plnou děr. Co za tím vězí? A jak přimět psa, aby vám přestal ničit pozemek?

Hrabání je přirozený psí instinkt, nemá žádný smysl to popírat. Některá plemena, jako například teriéři, byla pro hrabání přímo šlechtěna a toto chování je pevně zakódováno v jejich DNA. Ale ne vždy je dobré uzavřít debatu tím, že „psi jsou prostě psi“. Hrabání může mít mnoho příčin a často upozorňují na větší problémy, kterým byste, jako zodpovědný majitel, měli věnovat pozornost.

Proč psi hrabou?

Váš psí mazlíček může hrabat z mnoha různých důvodů a také je různými způsoby poznáte. Pokud se v psovi probudil lovecký instinkt, slyšel či cítil hmyz nebo hlodavce pod zemí, nejspíš vám rozkope celou zahradu na zdánlivě náhodných místech. To, co je pod povrchem, se zkrátka snaží ulovit, nebo může být jednoduše zvědavý, co se tam schovává. Dalším důvodem je snaha něco ukrýt – ať už je to kost, hračka, nebo zbytky jídla. Je to přirozený instinkt a obvykle jej identifikujete tím, že nějaké z věcí sami najdete.

Běžným důvodem pro hrabání je jednoduše nuda – pes tak „vypouští páru“, zaměstnává se a je aktivní. V tomto ohledu můžeme říct, že je i hrabání i dobré. Pes ze sebe vybije přebytečnou energii a rozptýlí se. Bohužel to odnáší vzhled vaší zahrady. Mimo to je také možné, že vás pes v minulosti viděl na zahradě pracovat, rýt v zemi, a vzal si do hlavy, že je to normální chování. V podstatě vás kopíruje. V horkých letních dnech se může přidat ještě touha vyhrabat si chladné místo, do kterého by se mohl pejsek položit.

Hrabající pes - Jsou na místě starosti?

Kromě instinktivních příčin může být hrabání symptomem i vážnějších potíží. Obvykle se jedná o separační úzkost – pokud je pes v novém prostředí nebo ztratil předchozí majitele, může své emoce takto ventilovat. Může se jednat i o stesk po vás, pokud je doma dlouho a často sám. Rovněž je možné, že se pokouší o útek z prostředí, kterého se bojí a volí tedy klasickou strategii, kdy se ze svého pomyslného „vězení“ snaží podkopat. Strach může být silnou motivací pro hrabání. Mějte na vědomí, že takový pejsek potřebuje ujištění a pomoc. Trestáním ho v jeho chování a touze uniknout jedině podpoříte.

Jak hrabaní zastavit

Prvním a nejdůležitějším krokem pro to, aby váš pes přestal s destrukcí, je najít pravý důvod, proč hrabe. Cítí hlodavce? Zahrabává kosti? Bojí se, nebo se mu stýská? Bez původní příčiny hrabání jen obtížně zastavíte.

V létě je dobré psovi nabídnout ochlazení – boudu, větrák, nebo pelíšek s průchodem vzduchu. Jestliže zahrabává zbytky jídla, začněte mu dávat méně, aby neměl přebytky. Znuděného psa je potřeba zaměstnat, aby vybil přebytečnou energii jinak (pořiďte hračky, delší a častější procházky…), a úzkostlivému zase pomoci od jeho trápení. Můžete se mu zkusit více věnovat, odstranit zdroj úzkosti nebo mu pořídit kamaráda. V takovém případě bude ale lepší poradit se s odborníkem, abyste svému pejskovi nakonec více neuškodili. Hlavní je pejska za hrabání nikdy netrestat. Ničemu tím nepomůžete a pes by se vás mohl začít bát.

Místo přímo pro hrabání

Jedním z alternativních řešení tohoto problému je jednoduše psovi vyčlenit místo, kde hrabat může. Tento postup je vhodný především pokud váš pes nemůže nechat na pokoji hmyz a drobná zvířata skrývající e pod povrchem zahrady. Ukažte pejskovi určené místo, zakopejte mu tam nějaké pamlsky. Za hrabání na určeném prostranství ho odměňujte. Můžete také pořídit něco jako malé pískoviště – písek je pro hrabání lepší než půda.

Elektrický ohradník

Jestliže však nic nepomůže, či váš pejsek pravidelně ničí pouze určitou část vaší zahrady (např. záhony), může velice účinně pomoci elektrický ohradník, kterým danou oblast ohradíte a kompletně tak pejskovi zamezíte přístup do ní. Pomocí zvukových a impulzních signálů se váš miláček rychle naučí, kam chodit nemá a vy tak ochráníte svou úrodu i pozemek. Dejte ale pozor, elektrický ohradník nevyřeší základní problém a je možné, že pes zkrátka začne hrabat na jiném místě.