Pes čurá v domě - Co dělat?

Publikováno: zář 5, 2015

Kategorie: Články

Pro čurání v bytě je mnoho důvodů. Tím prvním je, samozřejmě, nezvládnutý základní výcvik vašeho pejska. Něco při něm bylo opomenuto, nebo si to pes zkrátka nevštípil. To je náročné především u některých tvrdohlavých plemen, jako jsou bígl, buldok, jezevčík, nebo oblíbený Jack Russel teriér. Někteří psi potřebují delší trénink a pevné vedení, aby se přizpůsobili. Je třeba vytrvat, opakovat, a hlavně mít kopec trpělivosti a pamlsků v kapse. Pokud máte pocit, že sami na to nestačíte, k dispozici jsou trenéři, kteří vám rádi pomohou.

Někdy ale čurání v domě může mít zdravotní či psychické problémy a není radno tento symptom podcenit.

Důvod: Problémy s chováním

Čurání v domě může mít psychický nebo instinktivní původ. V takovém případě pejsek nezapomněl, jako to má „dělat správně“, je to spíše doplňkový jev. Můžete to pozorovat například tak, že na procházkách pes močí jako obvykle, přestože doma nacházíte loužičky. Ale i když takové chování může občas vypadat jako malá pomsta, pamatujte, že váš miláček to nedělá schválně a trest není na místě.

Jedním z důvodů může být značkování území, především pak u nekastrovaných psů, kteří jsou jediným psem v domě. Pokud se toto chování objevilo až nyní, uvažujte, co se v životě psa mohlo změnit, že se snaží bránit své území. Miminko v rodině? Jiný nový mazlíček? Nebo nový vysavač? Pes se může cítit ohrožen ve své pozici, kterou měl doposud.

U pejsků se v této souvislosti často objevuje „učurávání“. U štěňat se tak v mnohých případech děje jednoduše z radosti nadšení, a to i u takových, která už základním tréninkem prošla. Svůj močový měchýř zkrátka ještě plně neovládají. U dospělých psů z útulku pak takové chování může být symbolem submisivity – akceptuje vás jako „alfu“ a dává najevo svou podřízenost. Zvláště se objevuje, pokud se pes v minulosti setkal s krutým zacházením a na laskavou ruku majitele není zvyklý.

Důvodem čurání doma, který je relativně snadno identifikovatelný, ale o to závažnější, je pak separační úzkost. Pokud necháváte svého pejska dlouho samotného doma, může to být jeho způsob vyrovnání se s úzkostí, strachem a nervozitou. Uvažujte, zda můžete se psem trávit o něco více času, nebo zajistit, aby doma sám nebyl. Pokud je samota novou situací, kterou předtím nezažíval, otázkou je také zvyk.

A jak řešit psychické problémy? Pomůže zopakování tréninku, připomenutí pejskovi, co má dělat a co by naopak dělat neměl. Chce to klid, laskavost a trpělivost, se kterou pejska opět provedete základy. Nezapomeňte na chválu!

Důvod: Problémy se zdravím

Čurání doma nemusí být pouze projev duševní nepohody, ale také některých závažných onemocnění. Čím je pes starší, tím více pozornosti bychom měli jeho stavu věnovat, ale uvědomme si, že inkontinence a obdobné potíže nejsou výsadou jen psích seniorů. Mohou se objevit i mnohem dříve.

Časté močení je příznakem mnoha nejrůznějších onemocnění, od „banalit“ jako je reakce na jídlo, až po vážné záležitosti, jakými jsou cukrovka, ledvinový nádor nebo mozkové onemocnění. S návštěvou veterináře bychom neměli otálet. Po sérii testů bude schopen určit diagnózu. Včasné určení příčiny může pejskovi zachránit život. Důležité je poté dodržovat přesný postup léčby.

Co za močením stojí, můžeme zkusit určit (ovšem určitě ne tak spolehlivě jako veterinář) prostým pozorováním psa. Pokud se loužičky objevují v psím pelíšku, může se jednat o inkontinenci. Jestliže psa bolí a trápí o běžné močení na vycházkách, příčinou mohou být močové kameny. Veterinář je ale nutností. Myslete na to, že tak činíte pro vašeho psa, nejlepšího přítele, a on vám za to bude velice vděčný.