Pes zůstává sám doma - Rady a tipy

Publikováno: zář 4, 2015

Kategorie: Články

Svět se psům čím dál více otevírá. Existují obchody, kavárny, dokonce i některá pracoviště, která přítomnost psů nejen tolerují, ale i vítají. Pracovat na takovém místě může být pro majitele čtyřnohého chlupáče malou výhrou, protože se tím účinně zbavuje jedné starosti – a sice co dělat, aby pejsek vydržel sám doma. Jak dlouho ho tak vůbec můžeme nechat? To vám zodpovíme v článku.

Nechat pejska doma samotného je někdy nevyhnutelné. Ať už kvůli práci, či z osobních nebo závažných důvodů. Jak dlouho je to tedy v pořádku, měl by se pejsek vůbec nechávat sám? Odpovědi na to se velmi různí a situace záleží na mnoha okolnostech: věk, plemeno, zdraví i celková povaha psa. Trpí separační úzkostí, nebo je to kliďas, kterého nic nerozhodí? Každý pes na samotu reaguje trochu jinak.

Podle věku

Na věku velmi záleží, pokud jde o nechávání doma. Štěňata, kupříkladu, samotné moc dlouho nechávat nemůžeme, a musíme se orientovat primárně podle jejich vylučování. Přepočítat to lze přibližně na jednu hodinu za každý měsíc věku – jsou-li tedy štěňátku tři měsíce, mělo by chodit ven přibližně každé tři hodiny. Šestiměsíční štěně vydrží s dobrou vůlí šest hodin.

Zdravý dospělý pes naproti tomu vydrží 6 – 8 hodin. Dlouhodobě ale musíme dbát na to, že nechávat psa 8 hodin bez možnosti venčení a vylučování není dobré pro jeho měchýř a situace může vést k infekci močových cest nebo k močovým kamenům. Pokud máte možnost dát psovi přístup na zahradu, problém je v podstatě vyřešen. Bydlíte-li v bytě, zkuste se poptat přátel či členů rodiny, zda by někdo nemohl psa přijít vyvenčit. Někdy je možné najmout i venčitele (brigádníka), který vám pejska ven vezme.

Situace jako u štěněte se v podstatě opakuje u psího seniora. Staří psi opět ztrácí schopnost kompletní kontroly nad svým močovým měchýřem a je nutné je venčit častěji, zhruba jednou za 2 – 6 hodin. Podzim psího života je v mnoha ohledech náročný, jak pro vašeho miláčka, tak pro vás.

Problematičtí psi

Komplikovanější případ nastává, jestliže má pes zdravotní problémy, které ústí v časté močení. Kupříkladu steroidy nutí psa více pít a vedou tak k častějšímu vylučování. Veterinář vám poradí, jak dlouho, odhadem, vydrží váš pes bez venčení a je na vás, abyste jeho radu respektovali.

Problematická je situace i se psy, kteří trpí separační úzkostí, ať už z jakéhokoliv důvodu. Váš pobyt mimo domov je pro psa stresující sám o sobě, čím déle, tím je situace horší. Pes může dělat loužičky ze stresu a touha jít se vyvenčit vše ještě zhoršuje. Pomůže, i když spíše jako náhražka, opět psa svěřit kamarádům, členům rodiny nebo důvěryhodnému venčiteli, který se mu bude alespoň na nějaký čas věnovat v době, když nejste k dispozici.

Zvyk je železná košile

Některým lidem dovoluje jejich zaměstnání „home office“ – práci z domova. Pokud jste jedni z nich, se svým psem nejspíš trávíte značné množství času, je zvyklý na to, že jste zkrátka vždy k dispozici pro podrbání, hození míčku, a pravidelné venčení. Proto se může stát, že když náhle musíte opustit domov na delší dobu, pes neví, co se děje. Není zvyklý na vaše odchody, netuší, kdy vás může opět čekat. Zvláště psi, kteří samotu nesnášejí nejlépe (nemusí mít separační úzkost, stačí, když k vám velmi přilnou), mohou být z vašeho náhlého odchodu hodně nervózní. Snažte se psa v takovém případě nenechávat o samotě více než 4 hodiny. Ze stresu by si mohl začít hledat poněkud destruktivní zábavu.

Rady a tipy

Snažte se psovi v době, kdy nejste doma, nechat prostor k pohybu a odpočinku, nejlépe naplněný hračkami a věcmi, které pejska zaměstnají. Pokud má váš miláček sklony o samotě ničit nábytek či okusovat boty, pomoci může elektronický ohradník, který pejska spolehlivě odradí od částí domu, kde nemá co dělat. To platí i pro zahradu u psů s přístupem ven. Jestliže není jiná možnost, můžete zkusit vytvořit i „kout“, do kterého pejsek může vykonat potřebu, jestliže nebude zbytí, a postupně na něj psa naučit. Jedná se ovšem o alternativní řešení a není náhradou procházek!

Když jste doma, pokuste se psovi co nejvíce věnovat a umožněte mu ráno a večer dlouhé procházky, podle vašeho režimu. Dejte mu šanci se vyběhat, vyřádit se, a pořádně se unavit, aby přes den neměl problém vydržet. Spící pes je pes, který se nestresuje a nic neničí. Dlouho ranní procházka tak může být velmi užitečná.

V neposlední řadě, nedělejte ze svých příchodů a odchodů vědu. Nenoste pejskovi množství pamlsku, dojemně se nelučte a bouřlivě se nevítejte. Udělejte z toho běžnou, nezajímavou věc. Po příchodu domů pár minut vyčkejte, než psa zasypete láskou. Pokud budete brát vaše odloučení v klidu vy, váš pes se to naučí také.