5 chyb v socializaci vašeho psa

Publikováno: zář 5, 2015

Kategorie: Články

Jedním z nejdůležitějších prvků výchovy štěněte i vašeho nového psího miláčka je socializace. S vámi, s prostředím, kde žije, i s ostatními psi, se kterými se bude setkávat. A právě socializace je často kamenem úrazu, na kterém začínající i ostřílení chovatelé ztroskotávají. Mnoho z nich má od psa očekávání, které on zkrátka nedokáže naplnit. Jaké jsou nejčastější chyby? A jak se jim vyhnout?

Povaha psa je dána mnoha faktory. Někteří jsou přirozeně přátelští, zvědaví a mají rádi nové věci a situace. Jiní jsou naopak více úzkostliví a vše se jim musí představit pomalu a postupně. Pro každého je zkrátka výzvou něco jiného a nemá smysl s tím bojovat. Můžete svého psa vychovat, ale ne od základů předělat. Proto mu vyberte takové výzvy, které dokáže zvládnout.

1. Nutit psa do situací, které ho děsí

Cílem socializace je ukázat pejskovi, pro kterého je situace nová, že se nemá čeho bát. Představit mu danou věc pozitivní cestou. A každý na to bude reagovat jinak. To, co se vám zdá jako malý, téměř bezvýznamný krok, může být pro vašeho psa nepřekonatelná překážka. Nemá smysl jej nutit, aby se dané věci násilím přizpůsobil.

Se socializací začínejte postupně. Jít do parku plného psů se může zdát jako dobrý nápad, který ovšem skončí agresivním vrčením a strachem. Daleko lepší je představit vašemu miláčkovi jednoho psa, se kterým se setká na vycházce, a postupně nároky lehce zvyšovat. Toto platí především u štěňat, která jsou tomuto vystavena úplně poprvé. Pokud se pes bojí určitého místa, postup bude podobný – nechte ho se s místem pomalu seznámit, ale nenuťte ho.

2. Zanedbání tréninku

Občas je až zábavné, že majitelé utratí za pořízení psa tisíce, ale poté nejsou ochotni investovat do jeho výchovy. V tomto případě se myslí především časová investice, přestože peníze jsou v mnohých ohledech zapotřebí také. Čas do svého psa zkrátka budete muset vložit, pokud chcete, aby si na vás i na prostředí bezproblémově zvykl. Je to něco, s čím musí majitel psa zkrátka počítat. Trénink je náročný, jak pro vás, tak pro vašeho miláčka, ale výsledky jsou hodnotné a přetrvají po mnoho let, které s vámi pejsek stráví. A pokud se nebojíte vložit do tréninku i své peníze, existuje množství trenérů, kteří pořádají pravidelná setkání. Jedná se o příležitost, kdy se váš pes může socializovat s ostatními a zároveň se učit.

3. Únikový plán

Ze začátku musíte vždy počítat s možností, že něco nepůjde podle plánu. A podle toho připravit únikový plán. Například vezmete pejska ven mezi lidi a ostatní psy, ale on nepřestává vrčet a snaží se ze situace uniknout. V takovém případě je lepší vrátit se domů nebo do auta a zvolit pozvolnější postup. Neočekávejte od svého psa zázraky a nesnažte se ho srovnávat s ostatními psy, to může další výchově akorát ublížit. Nikdo nezná vašeho psa tak dobře, jako vy, a nikdo mu nemůže lépe pomoci s jeho strachem. V krajních případech popřemýšlejte o konzultaci s trenérem.

4. Náprava bojácného psa

Trestat psa za jeho strach akorát prohloubí jeho averzi vůči situaci a také vůči vám. Musíme pochopit, že pes se vám nic nesnaží dělat napříč. Násilná náprava zde není na místě. Daleko lepší je určit, kdy a v jakých situacích se pejsek bojí a najít příčinu. Jestliže známe situace a důvody, můžeme jim pejska pomalu zkoušet přivyknout. Bojí se kontaktu s ostatními psy? Dobře, zjistěte, v jaké vzdálenosti začíná být nervózní, jakých psů se straní a v jakém prostředí se zdá být více v pohodě. Zvolte pozitivní přístup a mocně svého miláčka odměňujte pohlazením i pamlsky.

5. Vycházky

Přiznejme si, že po dlouhém dni v práci je představa procházky se psem občas velice únavná. Majitelé se často snaží různými způsoby vyhnout tomu, aby se svým psem museli brázdit pole a ulice. Pravdou ovšem zůstává, že vycházky jsou tím nejlepším způsobem, jak svého psa socializovat. Seznámí se nejen s novými psy a lidmi, ale také s prostředím a pachy. Snažte se volit různé trasy, zastavit se, aby se seznámil s novým psím kamarádem, ale také obměňujte denní dobu, pokud je to trochu možné. Uvidíte, že budete nakonec rádi a váš pes vám bude vděčný. Věnovat svému mazlíčkovi dostatek času může předejít mnoho nejrůznějších problémů.