Ztracený pes - Jak si s tím poradit?

Publikováno: zář 4, 2015

Kategorie: Články

Ztracený pes je noční můrou každého pejskaře. Zjištění, že váš miláček najednou není nikde k nalezení je příšerné, zvláště pokud se jedná o štěně, které ještě nedokáže samo najít cestu zpátky domů. Co tedy v takové situaci dělat?

Zachovejte klid

Je jasné, že v takové chvíli je opravdu těžké zachovat si chladnou hlavu, ale čím více se vám to podaří, tím větší budete mít šanci na nalezení vašeho pejska. Prožijte si pochopitelný šok, pak se ale pusťte do práce a logicky uvažujte. Kde jste pejska viděli naposledy? Je místo, kam by se mohl schovat? Shromážděte důkazy, všechno si znamenejte. Zavolejte rodinu a přátele na pomoc. Tohle je situace, kterou můžete zvládnout.

Vytvořte seznam

Je mnoho věcí, které musíte udělat, vyřešit, promyslet a udržet vše v hlavě, zvláště v tak vypjaté situaci, je velice náročné. Proto si vytvořte seznam s bodovými položkami a držte se ho. Vše, co se vám podaří, si odškrtněte. Potupujte systematicky.

Na prvním místě by mělo být prohledání celého pozemku vyčerpávajícím způsobem. Dívejte se i do míst, kde by se váš pes logicky neměl mít šanci dostat. Psi, zvláště pak štěňata, jsou extrémně vynalézaví a dokážou najít způsoby a možnosti i tam, kde je vy nevidíte. Zapojte také sousedy, ať se podívají u sebe, či vám pomohou s hledáním. Neviděl někdo vašeho psa při vycházce? Neutekl si hrát s kamarádem od vedle? Uvědomte své okolí o tom, co se stalo. Kvůli pomoci i bezpečnosti.

Dobrý nápad je také kontaktovat místní útulek a policii, jestli se jim nepodařilo psa odchytit. Mohli by vám dát následně vědět, když by se u nich váš pes skutečně objevil.

Pokud se pejska nepodaří najít během prohledávání a obvolávání, je na čase vyvěsit plakáty. Zkuste co možná největší, s viditelnými klíčovými slovy (ztracený pes, odměna). Rozvěste je na frekventovaná místa ve výšce očí tak, aby si jich všimlo co nejvíce lidí v okolí. Nezapomeňte na kontakt a nejnovější fotografii vašeho psa. Pokud můžete nabídnout odměnu, zmiňte to také (výši není třeba sdělovat).

Internet

V dnešní době existuje webová stránka nebo aplikace téměř na všechno a tento případ není výjimkou. Poptejte se po internetu, stáhněte si relevantní aplikace. Někdy vyvěšuje místní policie i útulky zprávy o nalezených psech přímo na facebookových stránkách. V nejrůznějších skupinách a fórech vám lidé, kteří si prošli podobnou zkušeností, mohou poradit, co dělat a jak dále postupovat. Každá rada je v tomto okamžiku cenná.

Nevzdávejte se

Nalezení vašeho pejska může zabrat hodiny, dny i týdny ale neztrácejte naději. Trpělivost je klíčová. Vzpomeňte si, že výsledkem může být znovushledání s vaším miláčkem a to je jako motivace dostačující. Držte se, snažte se co nejvíce uklidnit. Někdy nás ty nejdůležitější informace napadnou až později. Dospělí psi se navíc mohou nakonec vrátit sami.

Prevence

A co dělat aby se nic takového už neopakovalo? V první řadě zabezpečte pozemek tak, abyste pejskovi co nejvíce znemožnili šanci na útěk. Hledejte možná místa, kde by se mohl podhrabat, uvolněné části plotu. To ale často nestačí. Mezi skvělá preventivní opatření patří GPS lokátor na obojku, který vám v každém okamžiku bude přenášet údaje o pejskově poloze do mobilního telefonu. Vždy tak budete mít přehled, kde se váš chlupáč nachází, a takové nepříjemné situaci můžete velmi účinně předejít. Pokud je váš pejsek chronický útěkář, můžete zvážit i pořízení elektrického ohradníku.