Jsou dva psi lepší než jeden?

Publikováno: zář 4, 2015

Kategorie: Články

Tuto otázku si často kladou budoucí majitelé psů – je lepší jeden, nebo dva? Nebude se samotný pes doma nudit, nebude mu chybět kamarád? A zvládnu se o dva psy postarat? Takové otázky jsou naprosto na místě a je důležité si na ně odpovědět, ať už pořízení psa teprve zvažujete, nebo doma svého mazlíčka máte a přemýšlíte o kamarádovi.

Základem je, že na tuto otázku neexistuje spolehlivá správná odpověď. Musíte vzít v úvahu mnoho faktorů, protože pes, a tím více dva psi, jsou záležitostí na mnoho let a rozhodně se nejedná o záležitost levnou, ať už do času nebo peněz.

Dva psi – výhoda nebo potíže?

Předně se musíte zamyslet. Pokud chodíte každý den do práce a pes bude často sám, je na místě zvážit, zda mu nepořídit kamaráda. Na druhou stranu, pokud máte malý byt s drahým zařízením, které se nesmí zničit, nejsou možná dva psí raubíři do pravé ořechové. Zeptejte se sami sebe, kolik času budete moci pejskovi věnovat a nakolik se bude muset nějak zabavit sám. Máte pro dva pejsky prostor? Kdo je bude oba hlídat, když někam pojedete? Zvládnete dva psy cvičit? Vlastnictví jednoho psa má pozitiva i úskalí a musíte vzít na vědomí, že to všechno se zdvojnásobí. Na druhou stranu se znásobí i štěstí, které si domů přinesete.

Společně nebo zvlášť

Pokud se pro dva psy rozhodnete, je důležité vybrat tu správnou „kombinaci“. Roli zde hraje věk, pohlaví i rasa. Všeobecně je ideální, pokud byste si pořídili dvě štěňátka společně, aby spolu mohla vyrůstat, hrát si a socializovat se. Bez problémů se tak spolu naučí žít. Další možností je vzít najednou dva psy z útulku, kteří se již vzájemně znají (často je přímo doporučeno adoptovat je společně).

Pokud již není šance přivést do domácnosti oba pejsky najednou, je nutné vyčkat, dokud se první pejsek doma zcela neaklimatizuje a nesžije s novou rodinou a prostředím. Tento postup trvá přibližně rok. K plně socializovanému pejskovi můžete zkusit pomalu a opatrně přidružit psa druhého. Dbejte hlavně na to, jak pes reaguje na ostatní venku během vycházek, případně zkuste, jak si počíná s jedním psem v domácnosti (např. na návštěvě u přátel, kteří mají psa).

Aby k sobě pasovali

Ideální kombinací jsou dva psi různého pohlaví, tedy pes a fena. U nich je nejmenší šance na rvačky a boje podmíněné pohlavím. Pokud ovšem netoužíte po štěňátkách, dejte své miláčky kastrovat. U dvou psů hrozí časté boje o teritorium, u dvou fen zase nerovnováha v hierarchii a tím pádem averze a souboje. Samozřejmě se najde mnoho výjimek, které většinou plynou ze společně stráveného „dětství“.

Pokud máte tu možnost, zkuste zvolit dva psy odlišné rasy. Stejná rasa, zvláště doplněna stejným pohlavím, může vést k nepředvídatelným konfliktům. Pokud je to možné, zkuste vyhledat rasy s korespondující dynamikou soužití. Pohodář zvládne žít s více aktivním psem, úzkostlivý drobeček ale zrovna neuvítá extrémně hravého ovčáka.

Pro a proti

Je jasné, že pokud si do domu přivedete dva psy, zvláště pak štěňátka, máte o zábavu postaráno, a vaše bydlení nejspíše také. U dvou psů je pochopitelné, že spolu mohou začít zlobit a páchat nepravosti, které odnese váš majetek. Cena se samozřejmě zvýší také, zvláště u plemen, která jsou hodně odlišná (jiné krmení, vitamíny). Ovšem existuje mnoho produktů, například elektronické obojky nebo elektronické ohradníky, které mají k dispozici nástroje na připojení druhého psa za daleko nižší cenu. Pokud tak chcete chránit svou zahradu nebo například gauč před psí živelnou pohromou, druhý pejsek se vám tolik neprodraží.

Na druhou stranu, nikde neuvidíte lépe, jak silné pouto mezi sebou mohou dva psi mít a hlavně jim takové přátelství umožníte budovat. Dva psi si mohou být vzájemně prospěšní, učit se od sebe, zabavit se a poskytnout si vzájemně útěchu, pokud je to potřeba. A vám přinesou dvojnásobnou lásku a štěstí, které jsou nakonec nadevše.