Rady a triky, které vám usnadní výcvik s elektronickým obojkem

Publikováno: kvě 26, 2016

Kategorie: Články

Jedním ze základních pravidel výcviku pomocí elektronického obojku je, že pes nikdy nesmí vidět, jak držíte vysílač a mačkáte tlačítka na vysílači. Pokud by se tak stalo, tak velmi rychle zjistí, že původcem šoku jste vy. Jestliže chcete věřit v pozitivní účinky obojku i po jeho sundání, je nutné postupovat při výcviku velmi trpělivě, ať se již jedná o navyknutí či odvyknutí na výcvikový obojek.

Postupné navyknutí: Náhodně dejte vypnutý přijímač na pejska, zejména těsně předtím, než pro pejska něco hezkého uděláte (například před krmením, procházkou apod.). Přibližně po týdnu, kdy tyto úkony opakujete, můžete obojek aktivovat a začít používat.

Postupné odvyknutí: Pokud se rozhodnete elektronický výcvikový obojek přestat používat, musíte pejska nechat odvykat pozvolna, postupně a vyzbrojit se velkou trpělivostí, která se vám však vyplatí. Doporučujeme rozdělit procházky do několika cyklů, při nichž budete postupně snižovat četnost použití elektronického obojku. Jeden cyklus by měl mít alespoň 10 procházek. V prvním cyklu sundejte obojek 3x, v druhém cyklu 5x… Nakonec nechte pejska nosit obojek zcela náhodně několik cyklů, maximálně 3x za jeden cyklus. Stejný scénář aplikujte na vysílač. Ten noste s sebou na procházky stále méně a méně. Během procesu postupného odvykání však nikdy nesmíte svému pejskovi tolerovat neposlušnost! Váš pejsek by velmi rychle pochopil a využil nepřítomnosti obojku k neuposlechnutí.

Musíme si uvědomit, že obojek má sloužit pouze jako prostředek, který odnaučí pejska jeho zlozvykům. Řada lidí používá obojek k trestání. Bez ohledu na to, kdo co říká, je trestání pro výcvik nejméně efektivní způsob. Pokud potrestáte psa za něco, co udělal před chvílí, tak věřte, že ani příště nebude vědět, za co ho trestáte.

Chovatelé, kteří používají výcvikový obojek k potrestání psa, obvykle zjistí, že to funguje. Jenže, ve chvíli, kdy si chtějí vyjít s pejskem na procházku bez obojku, tak velice rychle zjistí, že se pejsek vrátí opět ke svým starým návykům. Toto zjištění nese většina pejskařů nelibě a automaticky je vede k potřebě mít svého psího miláčka neustále pod kontrolou pomocí obojku.

V příštím článku se budeme věnovat technice výcviku s elektronickým obojkem a jak vybrat elektronický výcvikový obojek.

Elektronický obojek BENTECH T728